Skip to Content

FAMILIERECHT

Wij kiezen waar mogelijk voor mediation,
om samen met alle betrokkenen rechtstreeks in gesprek te gaan
en tot een duurzame oplossing te komen.


NEEM RECHTSTREEKS CONTACT OP

FAMILIERECHT

Wij kiezen waar mogelijk
voor mediation, om samen met
alle betrokkenen rechtstreeks in gesprek te gaan en tot een
duurzame oplossing te komen.


NEEM RECHTSTREEKS CONTACT OP

Familierecht

Wanneer u besluit te scheiden of een geregistreerd partnerschap te ontbinden, komt er veel op u af. Wij staan u RECHTSTREEKS bij, met als doel duidelijke en duurzame afspraken te maken, zodat u weer grip krijgt op het proces. Belangrijke onderwerpen zoals het ouderschapsplan, kinder- en partneralimentatie, verdeling van eigendommen, huwelijkse voorwaarden, pensioenverevening en fiscale afspraken komen aan bod. U kunt kiezen voor mediation, waarbij u samen afspraken maakt, of ieder een eigen advocaat inschakelen voor individuele belangenbehartiging. Lukt overleg niet, dan neemt de rechter een besluit. Wij begeleiden u gedurende het hele traject, met als bekroning van onze inspanningen een helder en duurzaam resultaat, ongeacht de weg die wordt gekozen.

Veel voorkomende geschillen

In het familierecht komen verschillende soorten geschillen veelvuldig voor. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende problemen:

1. Echtscheidingen en Ontbinding van een geregistreerd partnerschap
  • Verdeling van vermogen: Bij een echtscheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap ontstaan vaak conflicten over de verdeling van bezittingen en schulden, zeker wanneer sprake is van gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden.
  • Alimentatie: Discussies over de hoogte en duur van partner- of kinderalimentatie komen regelmatig voor.
  • Pensioenverevening: De verdeling van tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen kan een bron van conflict zijn.
2. Ouderschapsplannen en Zorgregelingen

​Bij een echtscheiding, einde geregistreerd partnerschap of het eindigen van een relatie zijn de ouders verplicht een ​​ouderschapsplan op te stellen. Rechtstreeks ondersteunt de ouders hierbij. 

  • Zorgregeling/Omgangsregeling: Ouders kunnen het oneens zijn over hoe vaak de niet-verzorgende ouder het kind mag zien en hoe deze tijd wordt verdeeld.
  • Gezagskwesties: Dit betreft de vraag wie de beslissingen neemt over belangrijke zaken zoals onderwijs, gezondheidszorg en religie van het kind. Het gezamenlijk ouderlijk gezag kan tot conflicten leiden als ouders niet op één lijn zitten.
  • Verhuizingen: Wanneer een van de ouders na de scheiding wil verhuizen, vooral naar het buitenland, kan dit leiden tot geschillen over onder meer de verhuizing zelf en de zorgregeling/omgangsregeling.
3. Kinderalimentatie
  • Hoogte van alimentatie: Ouders kunnen het oneens zijn over het bedrag dat betaald moet worden voor het onderhoud van de kinderen.
  • Wijziging in omstandigheden: Situaties waarin een van de ouders minder verdient of werkloos raakt, kunnen leiden tot verzoeken om herziening van de alimentatie.
4. Afstamming en Erkenning van Kinderen
  • Erkenning: Dit komt voor als er discussie is over wie de ouder is of wanneer een ouder het kind wil erkennen maar de moeder weigert.
  • Ontkenning van vaderschap: Soms wil een vader zijn vaderschap juridisch aanvechten, bijvoorbeeld als hij denkt dat hij niet de biologische vader is.
5. Wijziging van Naam 
  • Conflicten kunnen ontstaan wanneer een ouder de achternaam van het kind wil veranderen.
6. Samenlevingscontracten 
  • Beëindiging van een samenlevingscontract: Geschillen kunnen ontstaan over de verdeling van gezamenlijke bezittingen en eigendommen.
7. Verblijfsregelingen en Co-ouderschap
  • Co-ouderschap: Ouders die ervoor kiezen om het gezag en de zorg gelijk te verdelen kunnen botsen over de praktische uitvoering, zoals het verdelen van vakanties of het plannen van de dagelijkse zorg.
  • Wijziging van de zorgregeling: Wanneer een van de ouders een wijziging van de zorgregeling wil, maar de ander hier niet mee instemt, kan dit tot geschillen leiden.
8. Bescherming van Minderjarigen
  • Ondertoezichstelling (OTS): Dit kan gebeuren wanneer de veiligheid van een kind in gevaar is, en leidt soms tot juridische procedures tussen ouders en instanties.
  • Uithuisplaatsing: Als de omstandigheden thuis als onveilig worden beschouwd, kan een geschil ontstaan over de plaatsing van een kind in een pleeggezin of instelling.

Familierechtelijke conflicten zijn vaak emotioneel beladen en kunnen veel stress veroorzaken. Mediation en juridische bijstand kunnen helpen om tot redelijke oplossingen te komen, zonder dat langdurige juridische procedures nodig zijn.

Hoe RECHTSTREEKS kan helpen

Rechtstreeks Advocatuur & Mediation kan op verschillende manieren helpen bij de afhandeling van familierechtelijke geschillen. Hierbij wordt altijd ingezet op een respectvolle, efficiënte en vaak bemiddelende aanpak, om conflicten te verminderen en onnodige juridische procedures te voorkomen. Hieronder staat hoe Rechtstreeks bij verschillende geschillen binnen het familierecht ondersteuning kan bieden:

1. Echtscheidingen en Ontbinding van Huwelijken
  • Mediation: Bij een scheiding biedt Rechtstreeks mediation om in goed overleg tot duidelijke afspraken te komen over de verdeling van bezittingen, schulden en pensioen. Dit voorkomt vaak langdurige en kostbare rechtszaken.
  • Juridisch advies: Als mediation geen optie is, biedt Rechtstreeks deskundig juridisch advies om uw belangen in een echtscheidingsprocedure te behartigen en ervoor te zorgen dat de afwikkeling eerlijk verloopt.
2. Ouderschapsplannen en Zorgregelingen
  • Opstellen van een ouderschapsplan: Rechtstreeks kan helpen bij het opstellen van een gedetailleerd ouderschapsplan waarin alle belangrijke afspraken over zorg, opvoeding en financiën worden vastgelegd. Dit voorkomt toekomstige conflicten en zorgt ervoor dat het welzijn van het kind centraal staat.
  • Mediation bij gezagskwesties: Bij geschillen over gezag of omgangsregelingen helpt Rechtstreeks door middel van mediation ouders om in gesprek te blijven en tot werkbare oplossingen te komen in het belang van het kind.
3. Kinder- en Partneralimentatie
  • Inzicht in alimentatie: Rechtstreeks biedt ondersteuning bij het berekenen van eerlijke alimentatiebedragen op basis van de wet en de financiële situatie van beide partijen. Dit kan zowel voor kinder- als partneralimentatie.
  • Herziening alimentatie: Als de financiële omstandigheden wijzigen, kan Rechtstreeks u bijstaan in een verzoek tot herziening van alimentatie, zodat het bedrag eerlijk blijft voor beide partijen.
4. Afstamming en Erkenning van Kinderen
  • Ondersteuning bij afstammingszaken: Bij conflicten over afstamming biedt Rechtstreeks juridische bijstand om de belangen van ouders en kinderen te beschermen, waarbij gezocht wordt naar een oplossing zonder onnodige emotionele escalatie.
5. Beëindiging van Samenlevingscontracten
  • Verdeling van bezittingen: Rechtstreeks biedt mediation om geschillen over de verdeling van gezamenlijke eigendommen of vermogens na beëindiging van een samenlevingscontract op te lossen, zodat een eerlijke en werkbare regeling wordt getroffen.
  • Pragmatische aanpak: Met een praktische, no-nonsense benadering zorgt Rechtstreeks ervoor dat conflicten snel worden opgelost zonder onnodig juridisch getouwtrek.
7. Co-ouderschap en Verblijfsregelingen
  • Mediation bij co-ouderschap: Rechtstreeks begeleidt ouders bij het vinden van werkbare co-ouderschapsafspraken, waarbij de behoeften van het kind centraal staan. Dit kan via mediation, zodat beide partijen blijven communiceren en escalatie wordt voorkomen.
  • Mocht mediation niet wenselijk of niet mogelijk zijn dan kan ook één van de ouders worden bijgestaan waarbij de belangen van de kinderen zoveel mogelijk worden meegenomen.
  • Wijziging van de omgangsregeling: Bij verzoeken tot wijziging van de omgangsregeling ondersteunt Rechtstreeks door te bemiddelen en te zorgen voor afspraken die zowel praktisch als haalbaar zijn.
9. Ondertoezichstelling en Uithuisplaatsing
  • Begeleiding bij kinderbeschermingsmaatregelen: Bij procedures rond ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing staat Rechtstreeks ouders bij en helpt om het welzijn van het kind te waarborgen, waarbij het belang van het gezin zoveel mogelijk wordt verdedigd.
10. Second Opinion en Juridisch Advies
  • Second opinion: Wanneer u twijfelt over eerder advies van een andere advocaat of jurist, kunt u bij Rechtstreeks terecht voor een second opinion. Rechtstreeks biedt onafhankelijk en helder advies, zodat u een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.
  • Preventief advies: Rechtstreeks geeft preventief juridisch advies om potentiële geschillen te voorkomen, bijvoorbeeld door duidelijke afspraken te maken bij samenwonen of het opstellen van een waterdicht ouderschapsplan.

Vragen over familierecht? 

Bij RECHTSTREEKS Advocatuur & Mediation begrijpen we dat familiezaken vaak gepaard gaan met emotie en complexe juridische kwesties. Daarom zetten wij in op mediation, waarbij we conflicten zoveel mogelijk proberen te voorkomen en in plaats daarvan streven naar oplossingen in overleg. 

Door de ruime ervaring weten wij ook dat mediation niet altijd haalbaar is. In dat geval blijft het uitgangspunt om, juist wanneer er kinderen betrokken zijn, het overleg te blijven opzoeken met de andere advocaat. Waar nodig gaan wij ook een procedure zeker niet uit de weg.

Met een persoonlijke en pragmatische benadering begeleiden wij u door het gehele proces, of het nu gaat om echtscheiding, de verdeling van vermogen, pensioenverevening of het opstellen van een ouderschapsplan. Ons doel is altijd om tot eerlijke, duidelijke en werkbare afspraken te komen, zonder dat er onnodig geprocedeerd hoeft te worden. Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend advies? 

 NEEM RECHTSTREEKS CONTACT OP